^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Среща по проекта „JobTrotter“ в Монтана

В периода 7 до 11 ноември ПМПГ „Св. Климент Охридски“ бе домакин на третата поредна среща по проекта „JobTrotter“ по програма „Erasmus+“. Ученици от България, Великобритания, Германия, Испания, Италия и Турция работиха цяла седмица над различни теми, засягащи търсенето на работа, като акцентът бе поставен върху занимания с парктическа насоченост и усвояване на имения, свързани с различни професии.

Понеделникът даде възможност на всички да се опознаят помежду си, а на чужденците и да разгледат малка част от Монтана. Забавление, разбира се, не липсваше, и след обиколката на града всички се насладиха на разнообразни традиционни ястия, както донесени от участниците в проекта, така и приготвени от родителите на нашите съученици. След обяда дойде време и за същинската част, за която учениците се бяха събрали. Гостите направиха презентации, с които представиха училищата и градовете си. Денят бе закрит с дефиле на професиите. Всички имаха възможността да видят униформи и „аксесоари“, които отличават различните професии.

Вторникът, освен с много дъжд и вятър, посрещна в София групата ученици и с някои от своите забележителности. След обиколката на центъра, участниците в проекта имаха възможността да надникнат в Софийския университет и дори да разгледат един от музеите му. Прекрасните златни и сребърни тракийски съкровища в Националния исторически музей грабнаха вниманието на гостите.

Сряда започна със същинската работа на бързи обороти. Всеки един от създадените по-рано мултинационални екипи имаше задача в рамките на час да изготви постер по значима и актуална тема, касаеща всички страни-участници в проекта и търсенето на работа в тях. След представянето на постерите последва викторина. Следобяд гостите пътуваха до град Враца, където разгледаха Историческия и Етнографския музей.

В четвъртък слънцето изгря и заедно с него разходката до Чипровци и Белоградчик започна. Чипровският манастир и китният град ни посрещнаха със свежия планински въздух. В училището малки ученици със сръчни ръце показаха как се тъкат световно известните чипровски килими. Всички се насладиха на българските народни песни и ритуали, представени от децата. Много от участниците седнаха зад тъкачния стан, за да опитат как се тъче, но и разбраха колко трудно се създава един килим.  Белоградчишките скали и гледката от върха на крепостта Калето се запечати трайно в съзнанията на нашите гости.

Последният ден бе изпълнен с положителни емоции. Различни занаяти заплениха гостите, чиято задача бе да тъкат, да декорират глинени и дървени сувенири, да плетат  и творят. Срещата завърши с прощална вечеря, с много музика, танци и забаления.

Учители и ученици дадоха висока оценка за организацията на срещата по проекта и топлото гостоприемство на българския екип.

Отново се готвим с дейности по проекта „JobTrotter“ по програма „Erasmus+“ за среща в Саарбрюкен, Германия през месец май 2017г.

 

Мигове от срещатаhttps://vimeo.com/191925555

Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook