^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Отлично представяне на ученици от ПМПГ на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“

На 4 декември 2021 г. Цветослав Илиев и Иван Михайлов от 12 А клас се включиха в Националният есенен турнир „Джон Атанасов“.

 Участниците бяха разделени в три различни категории и в различни възрастови групи. Цветослав и Иван  представят проект в група XI-XII клас, категория „Разпределени приложения“. Тук влизат технологии свързани с компютърните мрежи, събиране, анализ, обработка и предаване на големи обеми от данни, Интернет на нещата (IOT) и други.

Проектът, с който се явиха на турнира, е със заглавие BeekeeperAssistantили казано по друг начин, това е дневникът на съвременния пчелар. Неговата цел е да улесни работата на българските пчелари и да развие сектора.

Системата предоставя решение на един от основните технологични проблеми в сферата на земеделието – пчеларството. Секторът страда от липса на софтуерни решения, които да улеснят работата на пчеларите. Така основният проблем пред който се изправиха Иван и Цветослав, освен с изграждането на системата, бе обединяването на различни пчеларски методики и практики с познания и нужди за съхранение на информация.

Цялото състезание се проведе онлайн, което беше най-неприятното от целия турнир. Защитата на проекта е пред национално жури. Класният ръководител и ментор на учениците Цветан Стоянов отбеляза, че двамата са отговорили адекватно на зададените въпроси и аргументирано са представили идеите си за развитие на проекта.

Иван и Цветослав се класираха на четвърто място сред 16 проекта на ученици от водещи ITшколи от цялата страна и само на една точка от почетната тройка.

Това не е първи успех на младите ITспециалисти. През месец май те се представиха отлично на Националното състезание Софтуниада.

Пожелаваме на Цветослав и Иван нови успехи!

 

Линк към публикувания проект:

http://beekeeperassistant.com

Желаещите да видят кода на проекта могат да го направят от тук:

https://github.com/Ceci2003/BeekeeperAssistant

 

Към брошурата на проекта

 

Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook