^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

105 години ПМПГ! Честит празник!!!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

                СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

На 25 ноември отбелязваме патронния празник на училището.

             105 години история...

                         105 години знание и опит...

      В дълголетната си история ПМПГ „Св. Климент Охридски” успя да съчетае и съхрани една дълбоко същностна традиция на българина – жажда за знание. Училище, което в продължение на 105 години е стожер на българското просвещение и национално самосъзнание в гр. Монтана. Успя да постигне значима индивидуалност, която го превърна в желана територия за много поколения. С гордост можем да кажем, че нашите възпитаници са вече утвърдени компютърни специалисти, мениджъри, лекари, актьори, юристи – изградени личности, чудесни хора със знания, самочувствие и увереност във възможностите си.

          „Път няма, той се създава” – така гласи една древна мъдрост. Всички ние - учители, ученици, служители – градим настоящето и бъдещето на това училище - продължаваме Пътя! И в него сме вплели името на нашия патрон - Св. Климент Охридски, един от най – видните български средновековни книжовници и учители. Ученик на равноапостолните просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий и е продължител на тяхното дело. Почитан от източноправославната църква и тачен като един от седемте апостоли на България. В продължение на 30 години Климент работи за утвърждаване на християнската вяра сред българския народ. Той превежда книги от гръцки на български, съставя проповеди за празници, строи църкви и манастири, основател на Охридската книжовна школа.

           На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

       На 25 ноември цялата общност на ПМПГ гр. Монтана отдава почит на своя патрон, достоен българин, оставил неизмерима съкровищница от вяра, знание, мъдрост.

           На празника на нашето училище, е време да се поздравим и мислено да прокараме мост между миналото и настоящето!

        Свети Климент Охридски е казал, че колкото и много да съобщаваме и да говорим, неказаните неща са много повече. Затова ние, всяка година, засяваме духовно семе и всяка година жънем светлина!

        Уважаеми колеги, скъпи ученици в днешния празничен ден да си пожелаем здраве, да се поздравим за многото успехи и отлични резултати.

           Горди сме с постиженията си и със самочувствие и достойнство носим името на Свети Климент Охридски.

       Честит празник!

Бойка Симеонова
Директор на ПМПГ „ Св. Климент Охридски” – Монтана
Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook