^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Награда „Джон Атанасов“ отново в Гимназията

На 05.10.2020 г. в Президентството на Република България се проведе официална церемония по връчването на годишните награди „Джон Атанасов“, връчвани от Президента. Наградата се връчва от 2003 година на млади изследователи в областта на компютърните науки.

В отговор на нарастващото значение на компютърните науки, дигиталните умения и предприемачество, към отличията последователно се учредиха през 2012 г., 2015 г. и 2020 г. следните нови категории:

  • Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – за ученици, постигнали най-високи резултати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели
  • Грамота „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“, отличаваща индивидуални и екипни проекти, чиито създатели са под 35 г., и които адресират въпроси с обществена значимост, посредством компютърните технологии. Категорията е отворена към стартиращи компании и самостоятелни проекти в частния, неправителствения и академичния сектор.
  • Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии”, насочена към ученици, студенти и млади изследователи на възраст между 12 и 25 години, постигнали забележителни резултати през предходната година с авторските си проекти и разработки на национални и международни научни конкурси, фестивали, семинари и конгреси.
  • Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ – за преподаватели, ментори и треньори за постигнати устойчиви във времето резултати и принос към успехите в представянето на национални и международни турнири, олимпиади и други състезания на подготвените от тях състезатели и отбори по информатика, информационни технологии, състезателно програмиране.

В категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за 2020 г. бяха отличени Цветелин Цецков – ученик в ПМПГ „Св. Климент Охридски“ и неговият преподавател Илиян Ценков – учител по информатика и ИТ. Цветелин бе отличен за постиженията си през изминалата учебна година – първо място на Национален есенен турнир „Джон Атанасов“, трето място и медал на Националната олимпиада по ИТ, отличното си представяне на ученическите сесии на УЧИМИ и др.

Проектът Simulation Q, с който Цветелин се представи на тези състезания, представлява  симулация на квантов компютър. Разработката е изключително интересна и полезна в изследването, разработването и работата с квантови компютри.

Припомняме, че Цветелин е петият ученик на Гимназията, удостоен с най престижната награда за ученици в България. Преди него носители на отличието са Александър Коларски, Кристиян Крумов, Виктор Кирилов и Антон Колов. Носител на сертификат „Джон Атанасов“ е Антоан Георгиев.

Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook