^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Другите за нас

Информационна агенция "Фокус"
Над 400 лева събраха ученици от Монтана за хората от община Георги Дамяново
08.10.2014 15:13 / Видин / Новини

Дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от наводненията се проведе в Природоматематическата гимназия „Свети Климент Охридски” в Монтана, каза за Радио “Фокус”- Видин Иван Русимов, председател на ученическия съвет в учебното заведение и на градския ученически съвет в града. По думите му идеята за провеждане на инициатиативата е започнала от ученици и учителския колектив в гимназията. “Кампанията продължи една седмица, като в нея се включиха над 70% от учениците в учебното заведение.

Средствата, които се събраха са 457 лева, като в даренията се включиха около 70% от учениците”, каза още Иван Русимов. По думите му не е имало ограничение в сумите за даряване. „След срещата ни с БЧК определихме, че събраните средства ще отидат в община Георги Дамяново, защото тя е една от най-пострадалите от наводненията”, обясни още Иван Русимов. Той каза още, че в общината има Дом за деца в неравностойно положения и училище, които се нуждаят от средства. „Ако хората имат нужда от нещо конкретно събраната сума ще бъде насочена в тази посока, в противен случай съвместно с БЧК ще решим за какво да бъдат предназначени”, допълни Иван Русимов.
Петър АНТОНОВ 

 

====================================================================================

Новините на BTV

 

Две сестри от Монтана, полусираци, даряват стипендиите си на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом. Момчетата, едното на 5, другото на 22 години, трябва да изплащат банков заем.Атанаска и Петя са без баща. Стипендиантки са на бившия парламентарен шеф Борислав Великов, чийто фонд подкрепя деца с отличен успех и в затруднено положение.Решават да дадат следващите си месечни стипендии, общо почти 200 лева, на 5-годишния Иван от Средогрив, веднага щом разбират, че той и брат му остават кръгли сираци."Не е въпросът ние какво ще изгубим, а това дете какво ще спечели. Защото в труден момент е хубаво някой да ти подаде ръка, когато няма на кого да се опреш.", казва Атанаска."Всъщност, според мен си струва да се лишим от много неща за такава кауза, за такова нещо.", допълва Петя. Момичетата учат в Природо-математическата гимназия в Монтана. Атанаска е в 11-и, а сестра й Петя - в 10 клас.

"В крайна сметка няма загуба на ценностна система сред младото поколение. Това е жест на съпричастност, което говори, че двете момичета имат усет за тези неща.", категорична е директорката на училището Ксения Йотова. С жеста на момичетата ще бъде поставено началото на нова дарителска кампания в училището. "На нас понеже много ни хареса тази идея. Решихме, че трябва да я продължим в цялото училище.", каза председателят на училищния съвет Иван Русимов. Това не е първата подобна кампания на местните математици: преди дни те събраха пари за семейства, пострадали от наводнението в община Георги Дамяново.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook