^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Сребърен медал от националната олимпиада по ИТ

 

От 13 до 15 май в град Хисаря се проведе Националният кръг на олимпиадата по информационни технологии. След няколко поредни години, в които домакин беше нашето училище, сега бяхме особено ентусиазирани да посетим красивата и гостоприемна Хисаря.

До участие в национален кръг бяха допуснати двама наши ученици, които бяха разработили своите проекти в екип с ученици от други градове: Антон Васков Колов (11 клас) в екип с Ивета Македонска от СМГ са автори на проекта Codestairs (Интернет приложения) и Дейвид Пламенов Димитров в екип с Теодор Вълчев от ПГИИ-Търговище разработиха ArchDrawer (Приложни програми).

Нашите ученици се представиха блестящо. Националният кръг преминава в два етапа: представяне на проектите пред жури и решаване на теоретичен тест. Общата оценка от двата етапа формира генералното класиране. Прави се и класиране на проектите в съответната категория.

 

Антон Колов извоюва сребърен медал (второ място) в генералното класиране на старшата възрастова група. Проектът на Дейвид Димитров зае първо място в категория „приложни програми“. Специални поздравления за техните съекипници, които също се представиха подобаващо. Както Антон, така и Дейвид, има присъдена оценка Отличен 6 за прием във ВУЗ и ако бяха дванадесетокласници, вече щяха да са студенти. Пожелаваме им догодина да повторят, а защо не и да подобрят този свой успех.

 

Националната Олимпиада по ИТ се провежда от 2002/2003 учебна година. МОН е официален организатор и основен спонсор на всички издания от Олимпиадата.

 

Олимпиадата се провежда в три кръга – училищен, областен и финален. По време на училищния кръг учениците демонстрират своя план за проект, като само ученици със смислен и реалистичен план се допускат до следващия кръг. По време на областния кръг учениците защитават своите вече разработени проекти, които се оценяват от областно жури съгласно приетия регламент. Националното жури одобрява всички предложени за класиране за финалния кръг. Финалният кръг включва два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа. Оценките се поставят от Националното жури, което изготвя и крайното класиране.

 

Победителите в Олимпиадата получават специални дипломи от МОН, които могат да се използват при приемането във Висши Учебни Заведения. Допълнително се дават предметни награди от различни спонсори.

 

Copyright © 2024. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook